zaterdag 25 juni 2011

Over Mark, Burton en regie


Weet u al wat u met kerst gaat doen? Ik nog niet. Maar de Burtonianen en onze premier wel.

‘Burtonianen’, hoor ik u denken, ‘wie zijn dat in vredesnaam?’.

Nou, dat zijn (ik citeer):
‘Burtonianen zijn mensen die weten wie ze zijn en weten wat ze willen. Wat ze tot stand willen brengen, hoe ze dat doen en hoe ze zichzelf en anderen kunnen inspireren. Het zijn mensen die weten dat er nog veel meer te vinden is in het leven dan wat je op school krijgt voorgeschoteld.’

Burton is dus een school, o nee: een Academie. ‘Op Burton studeren 14 bijzondere jongeren die de wereld iets te vertellen hebben. Je bent te groot voor de hokjes waar we je als maatschappij in willen stoppen.’ Een school die je leert léven in plaats van óverleven.’

De studenten bij Burton zijn ook niet zomaar studenten. ‘Dit is een academie voor leiders’.

En: ‘Op Burton vind je de waarheid, de moed en de vrijheid om jezelf te zijn’. Zo!

De Burton Academie begint komend schooljaar aan het eerste jaar, er kunnen 14 studenten komen, die moeten voldoen aan een bepaald profiel, bijvoorbeeld 'sensitief en intelligent', en hun ouders moeten 25.000 euro neertellen voor een jaar intern.

De studenten krijgen een uitgebreid programma voorgeschoteld, en moeten (soms wonderlijke) opdrachten doen. Zo moeten ze in de eerste week een dier slachten en als ze dat niet willen, eten ze het hele jaar vegetarisch. En er komen gastdocenten, waaronder Mark Rutte. Hij zal er zijn met het kerstreces van onze regering.

Mark introduceert zijn bijdrage aan de vorming van de Burtonianen als volgt:

‘Mark Rutte-Vaderlandse geschiedenis.

Als dingen niet goed gaan, wil ik dat repareren. Hoe slecht het ook gaat, je kunt altijd de regie over jezelf houden; je bent nooit slachtoffer van je eigen omgeving. Leven is keuzes maken, je niet laten regeren door de omgeving, maar je ook niet afsluiten van de wereld.

Samen onderzoeken we de verbanden waarin wij als mensen onze keuzes maken.

Regie en authenticiteit zijn daarbij sleutelwoorden.’

Los van de vraag wat de titel met de tekst heeft te maken, is dit wel een héél wonderlijke tekst. Heel eigenaardig, in het licht van het kiezersbedrog* van Mark van afgelopen week,

Deze week heeft Mark Rutte het persoonsgebonden budget, vorig jaar nog het kroonjuweel van de VVD, zo goed als afgeschaft. Gelukkig niet voor iedereen, maar wel voor de mensen die niet in aanmerking komen voor een verblijfsindicatie, dus wonen in een instelling. En voor die mensen was het pgb nu juist bedoeld.

Daarbij heeft hij  selectief ‘de regie over jezelf’  van een groep kwetsbare mensen onmogelijk gemaakt. Deze mensen kunnen nu in de toekomst geen ‘keuzes maken’, en moeten zich ‘laten regeren door de omgeving’. Voor velen betekent dit dat zij zich noodgedwongen moeten ‘afsluiten van de wereld’. De 'regie'  wordt hen ontnomen, en wat er daardoor van hun 'authenticiteit' over blijft, is onduidelijk.

Als de Burton Academie bedoeld is om meer leiders te kweken a la Mark, dan hoop ik van ganser harte dat de Burton Academie een grote mislukking wordt.Meer lezen over Burton en ‘worden wie je bent’?

1 opmerking:

  1. Dat maakbaarheids beginsel van je eigen lot wordt vooral geroeptoeterd door mensen die nog nooit getroffen zijn door het noodlot en denken dat ze dat aan zichzelf te danken hebben.

    BeantwoordenVerwijderen