vrijdag 6 januari 2012

De kracht van het Nu
Zoals de meeste andere (Anders)ouders heb ik me erin verdiept in hoe je dat nu doet: af en toe de spanning wat verminderen. En natuurlijk zijn er altijd mensen die daar tips voor hebben. Volgens een van de zegslieden zat het geheim tot rust verborgen in dit boek: de kracht van het Nu, van Eckhart Tolle.

Op zoek naar een prettiger balans tussen mijn oren, was ik al halverwege het uitspreken van de titel op weg naar de boekhandel. Zodra zich een vrij moment voordeed, begon ik te lezen.

Al snel was ik de draad kwijt. Wat een stroperige teksten, zeg! In 191 pagina’s wordt het concept uitgewerkt, of eigenlijk meer uitgesmeerd. Ik vat het boek even voor u samen in de volgende tien woorden: kijk niet achterom, kijk niet vooruit, leef in het nu.

De teksten in het boek zijn zodanig lastig opgeschreven dat je in elk geval tijdens het lezen weinig anders kunt dan in het Nu zijn: zonder volledige aandacht ben je het spoor al snel bijster.

Bijvoorbeeld: ‘Leven is je diepste innerlijke Zijn…… Maar hoe meer je oefent met het inspecteren van je innerlijke mentaal-emotionele toestand, des te gemakkelijker het wordt om te zien dat je in de val van verleden of toekomst bent gelopen, onbewust bent geworden, en dan weer te ontwaken uit de droom van de tijd in het heden.’

Of: 'Het verleden kan niet overleven als je aanwezig bent.'

Vanmiddag moest ik opeens weer aan dit boekje denken, toen ik Bram ging ophalen van het logeerhuis. Toen ik aan kwam lopen, zag ik Jeroen in zijn kamer zitten. Jeroen zat in de vensterbank, en likte met lange halen aan de ramen. Vol overtuiging en in alle rust ging zijn tong over het glas. Hij zag er volmaakt tevreden uit.

Jeroen kan niet lezen, niet goed praten en heeft nog nooit van Eckhart Tolle gehoord. Maar hij kan wel héél goed in het Nu leven.


1 opmerking:

  1. Mooi, dat soort boeken maken me soms wat moe, maar Jeroen kan het duidelijk veel beter uitleggen en dat is goud waard

    BeantwoordenVerwijderen