dinsdag 16 november 2010

Seks en zo

“Pap, heb jij al eens seks gedaan?”. Bram zit aan tafel, als enige nog… Hij ziet er vreselijk vies uit, omdat hij mét smaak maar zónder bestek een enorm stuk gebraden kip naar binnen heeft gewerkt. Het vet zit letterlijk tot in zijn haren.

En daar is dan ineens De Vraag… De Vraag die kinderen soms aan hun ouders stellen. En die ouders dan zo goed mogelijk proberen te beantwoorden, want zij willen immers dat hun kinderen zich ook in dit opzicht ontwikkelen tot Gezonde Volwassenen….

Wij hadden wel gemerkt dat Bram, nu 15 jaar, naar meisjes kijkt, soms met meisjes contact maakt (hij gaat er, ruim binnen hun comfortzone, voor staan,  zwaait met zijn hand vlak voor hun gezicht en zegt dan ‘haai’…). Maar belangstelling voor seks? Nee, tot onze opluchting was er niets wat daar op wees…

Tot nu dus. De eerste vraag (om tijd te rekken) luidt:”waarom vraag je dat?” Het antwoord is even nietszeggend als de vraag: ”Gewoon, dat wou ik even zeker weten.”

Dan maar over tot wat uitleg…maar al na de eerste woorden wordt het Bram teveel. Hij verklaart dat hij nu ‘wild wordt in zijn hoofd’. Opgelucht sluiten we het onderwerp en maken samen woordeloos de afspraak dat we ons hier in moeten verdiepen, in het thema:”sexualiteit en verstandelijke handicap”.

Bram heeft inmiddels al weer een volgend gespreksonderwerp: ”Saskia heeft een konijn en die mogen wij hebben”.  Nu hebben wij 2 jaar geleden ons lieve konijn Knabbel ten grave gedragen na een droef en eenzaam bestaan in haar buitenhok. Aan haar grafje hebben wij gezworen dit nooit meer een ander knaagdier aan te doen.

Wij leggen Bram uit dat konijntjes los willen lopen in de natuur en gaten willen graven. Konijntjes willen ook zelf eten zoeken en fijn spelen met vosjes in het avondschemer. En konijntjes zijn heel zielig is als ze alleen zijn, ze moeten altijd vriendjes hebben.

“Ja”, flapt Bram’s vader eruit, “want konijntjes willen de hele dag jonge konijntjes maken!”.
PS: Het bleek dat Bram had gekeken naar een aflevering van ' Daltons, de jongensjaren' :
http://www.youtube.com/watch?v=1Bb33lT1h1A   Daar komt de eerste zin van deze column letterlijk uit....gelukkig!


1 opmerking: