vrijdag 2 december 2016

14. Ketokid Bram
Gewoonten en rituelen

In april 2000, net voor zijn vijfde verjaardag, wordt Bram bij SEIN ingesteld op het klassieke ketogeen dieet. Een paar dagen voor de opname ben ik met Bram bij de bakker. Het is vlak voor de paasdagen. In de schappen liggen heerlijke broodjes, chocolade-eitjes en palmpaashaasjes. Het ziet er allemaal feestelijk en lekker uit. 

Met Bram in de buggy sta ik voor de toonbank, en opeens word ik intens verdrietig. Want al dat lekkers: dat mag Bram straks niet meer hebben. Brood, aardappelen, rijst, pasta, snoep, chipjes, en grote porties groente of fruit: dat kan niet op het ketogeen dieet. 

In mijn familie en ook in die van Bart speelt eten (lekker eten) een grote rol. 
Levensbepalende momenten worden omlijst  met eten, zowel de feestelijkheden als de droeve gebeurtenissen, zoals begrafenissen. Eten troost en eten verbindt.  

Dit gekke en ongezellige dieet gaat al deze vanzelfsprekende zaken doorkruizen. Het gaat over veel meer dan een behandeling, het gaat over een wijziging in onze gewoonten en rituelen. Zo hoort een palmpasenhaantje er voor mij écht bij. Ik kreeg dat ook als kind van mijn moeder. 

Op die plek en dat moment realiseer ik me: we moeten het dieet voor Bram zo leuk mogelijk maken. Nieuwe rituelen maken. Ook hier positief labelen. Ik zie het blonde achterhoofd van mijn kleuterzoon in de buggy en woordeloos beloof ik hem dat ik er alles aan ga doen om ook dit leuk voor hem te maken. 

Met mijn mouw veeg ik mijn tranen weg, hoop dat niemand ze gezien heeft. Als ik aan de beurt ben, bestel ik voor Bram en Eva een palmpasenhaantje. 

Opname op de Aster

Bij het ketogeen dieet wordt de energie vooral gehaald uit vetten en niet uit koolhydraten. Veel mensen kennen het Atkinsdieet, het ketogene dieet is een nog strictere variant daarvan. Bij het klassieke ketogeen dieet worden ‘gewone’ vetten gebruikt, bij het MCTdieet worden vetten gebruikt die in emulsievorm door Nutrica worden geleverd. 

In de praktijk betekent dit een heel klein stukje vlees, vis, of ei als eiwitbron per maaltijd. Daarbij heel weinig groente of fruit, en zoals gezegd geen brood, pasta of rijst. En de vetten: die worden toegevoegd in de vorm van mayonaise of boter. En daarnaast krijgt Bram een ‘shake’ van slagroom met olijfolie. Elke maaltijd wordt nauwkeurig uitgerekend met hulp van een speciaal berekeningsprogramma.

Twee weken lang zijn Bram en ik samen opgenomen bij de instelling, op de afdeling De Aster. Bram wordt in die twee weken langzaam ‘overgezet’ van gewoon eten naar ketogeen eten. De bedoeling is dat de ketonen, stofjes die vrijkomen bij de vetverbranding, in een bepaalde hoeveelheid in zijn urine zijn aan te tonen. Die urinetest is niet zo nauwkeurig en dat is de reden dat Bram niet teveel mag drinken.

Drinken: dat is natuurlijk geen gewone limonade meer, of fris of fruitdrank. Maar water, thee zonder suiker. 

Bram gaat overdag gewoon naar de Waterlelie. Ik blijf op de kliniek en verveel me rot. Ik leer om te gaan met het berekeningsprogramma en de precisieweegschaal. Ik kook de maaltijdjes van Bram. Lees de blaadjes in de wachtkamer. Drink koffie uit de automaat. Haal Bram van school en probeer hem te vermaken. 

In het begin gaat het niet beter maar juist slechter met Bram. Tot er na een aantal dagen een omslag komt. Bram heeft een dag vrijwel geen aanvallen, en is helderder dan in tijden. De volgende dag gebeurt hetzelfde.

Maar dan gaat het helemaal mis.

Er is een kindje jarig, en die trakteert op chipjes. En chips, daar is Bram dol op. Maar hij mag het niet eten, want er zitten teveel koolhydraten in. In een onbewaakt ogenblik waarin er in de klas van alles tegelijk gebeurt en de andere kinderen de onverdeelde aandacht nodig hebben van de juffen, is er heel even geen zicht op Bram. In die korte tijd eet Bram achter elkaar een zakje chips leeg.

Het resultaat? Bram ‘uit ketose’. En een aantal tonisch-clonische insulten achter elkaar. Veel absences en valpartijen.

Ondanks de schrik labelen we dit incident als een geluk bij een ongeluk. Want het lijkt erop dat het dieet echt iets doet voor Bram.

Boodschappen doen

Een mevrouw die uren voor de stellingen staat in de supermarkt. Een mevrouw die uren besteed aan het lezen van alle etiketten. Het is een vreemde waarneming voor de medewerkers en bezoekers van de supermarkt. 

Niet alleen het koken voor Bram is een nieuwe uitdaging, ook het boodschappen doen is dat. Want het adagium is vanaf nu ‘hoe vetter, hoe beter’!

Waar je voor jezelf oplet dat voeding niet te vet is, is dat nu juist wel de bedoeling. Zo is alleen de Zaanse mayonaise vet genoeg. 

In de loop van de jaren die volgen gaan er bij ons misschien wel 1000 tubes Zaanse mayonaise doorheen. Slagroom: ik koop het in halve liter pakken bij de AH, en dan 3 pakken per week. Elke dag drinkt Bram ongeveer 180 cc pure slagroom!

Ik heb uitgevonden dat aardbeien en meloen per gram veel minder koolhydraten bevatten van bijvoorbeeld appel. Daarom koop ik vaak voor Bram aardbeien, meloen en ander zacht fruit, ook buiten het seizoen. 

Daarnaast probeer ik de maaltijden van Bram zoveel mogelijk te laten lijken op die van ons. Eten wij tartaartje met spercibonen en aardappelen, dan eet Bram ook een minitartaartje met sperciboontjes. 

Ik koop niet alleen levensmiddelen maar ook nieuwe, kleine bordjes, zodat de porties groter lijken. En babyzuigflesjes, die goed af te sluiten zijn, zodat Bram de shakes mee kan nemen naar school. Om diezelfde reden koop ik gezellige kleine bakjes die hij mee kan nemen naar school. Ik koop materiaal om Bram’s maaltijden mee op te vrolijken, vlaggetjes, prikkertjes. Leuke rietjes. Ik koop diepvriesvormpjes om zelf ijs te maken van suikervrije limonade.


Bram accepteert ook deze grote wijziging zonder morren. Het lijkt erop dat hij voelt wat wij zien gebeuren, en dat is dat het beter lijkt te gaan met hem.


Tom Odell: Little darlin
Hello there,
Little Darlin', yeah.
It's been a while,
Since the world has seen your smile.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten